За нас  |  Контакти  |  Карта на сайта    
Renault Logotype Trayana Logotype
   Начало  |  Модели  |  Сигурност  |  История  |  Новини

    Начало > История

1898 - 1918
1919 - 1945
1946 - 1975
1976 - 2006
Формула 1
1946 - 1975

След като поема управлението в свои ръце, Pierre Lefaucheux е наясно, че компанията не е в най-добрата си позиция да си позволява лукса да прави грешни стъпки. За това той е абсолютно решен, че бъдещето на Renault лежи заедно с производството на компактни и ефтини автомобили - избор, който всички конкуренти вече са направили. Затова в много кратък период, до началото на 1947 година Renault представя модела 4CV със 730 куб.см. обем на двигателя. По това време заводите биват екипирани с трансферни машини. Прародители на съвременните роботи, тези машини позволили извършването на множество процеси над изработваните двигателни блокове автомотично.

Малко след успеха на 4CV, Renault се завръща на състезателната сцена. Малкият автомобил успява да спечели състезания като 24-те часа на Льо Ман и Монте Карло. Успехите му дават тласък за създаването на "Renault Competition Departement", което по-късно ще премине в известното "Renault Sport".

Към края на 1954 година, произведените автомобили модел 4CV надхвърлят 500,000. Компанията се радва на успехите си, притежавайки 51,000 работници и 35% от националното автомобилно производство.

На 11 Февруари, 1955 година Pierre Lefaucheux загива трагично при автомобилна катастрофа. Мястото му заема Pierre Dreyfus, който е визепрезидент от 1948 година.

По това време 4CV вече прави десетата си година и се оказва леко демоде. На мястото му пристига новия Dauphine. Още от началото на премиерата му, която е в 1956 година, този автомобил започва да се продава доста добре, надхвърляйки очакванията на всички. Нещо повече - добър пазар за него се оказва САЩ като през 1959 година там са закупени повече Dauphine отколкото Volkswagen Beetle. Към 1960 година обаче, износът към Америка е спрян, предизвикан от кризисно състояние в транспортните взаимоотношения.

В края на 1961 година е представен модела Renault 4, който цели да замести остаряващите Dauphine и 4CV. На следващата година е пуснат в производство и първият в света автомобил с 4 дискови спирачки - Renault 8. Търсейки решение за увеличаване растежа на компанията, Renault сключва договор за сътрудничество с Peugeot, което към 1971 година прераства в тристранен пакт с Volvo.

През Октомври 1973 година Египет обявява война с Израел. При създалото се положение, арабските страни отказват доставката на нефт на страните, подкрепящи Израел. Това се оказва ефективен начин за оказване на политически натиск. Цените на горивата се утрояват и на дневен ред идва необходимостта от икономия. Печеливш момент за Renault, защото малко преди това на пазара е показан първото Renault 5 - малка и икономична кола, със съвременен дизайн, съставяща 60% от продажбите на компанията по това време.
Трансферни машини
Renault Dauphine
Renault 4
Renault 8
Renault 5


   Начало  |  Модели  |  Сигурност  |  История  |  Новини
  

Copyright © 2006 Trayana Auto Ltd. All rights reserved. Design & coding by AV Studio Design