За нас  |  Контакти  |  Карта на сайта    
Renault Logotype Trayana Logotype
   Начало  |  Модели  |  Сигурност  |  История  |  Новини

    Начало > История

1898 - 1918
1919 - 1945
1946 - 1975
1976 - 2006
Формула 1
1919 - 1945

В периода след 1918 година, Renault претърпява редица промени, продиктувани от нестабилното икономическо състояние на Европа. За да минимизира разходите и така да спаси компанията от банкрут, Луи Рено предприема няколко важни стъпки. Първо, съзерцавайки предимствата на масовото конвейерно производство, той решава да открие нов завод. След редица правни маневри, Луи Рено успява да закупи по-голямата част от остров "Seguin", "Billancourt". Второ, от икономическа гледна точка, за компанията било по-ефтино да произвежда сама пълната гама от ресурси, отколкото да се разчита на друга организация. Луи Рено осъзнава това и не след дълго той придобива свои леярни, железарии, пресевни, гори и дърводелски цехове. Така той започва да произвежда сам каквото му трябва - стомана, картон, каучук, електрически проводници, масла и смазки.

Особен момент от този период е надпреварата между Renault и Citroen. Съперничеството между двете компании няма граници. Когато Renault започва производството на таксита, същото прави и Citroen. Същото важи и за автобусите. Когато едната компания обявява нещо, същото прави и другата.

Каквото и да става на сцената на конкуренцията обаче, Renault запазва своята традиция да бие всякакви рекорди. Париж-Варшава за 43 часа нон-стоп в автомобил 10CV, 140 км/час по вода (световен рекорд), 5381 метра височина в авиацията и т.н.

На 24 Октомври 1929 година стоковия базар на Wall Street, New York се срива. Това неминуемо се отразява и на "Renault". За да се справи с кризата, компанията съкращава доста от работниците и смалява размера на заплащането. Освен това се преориентират интересите й - най-вече към производство на автобуси и военна техника.

Към 1934 година трудовите взаимоотношения във Франция са опънати до краен предел, а безработните са над половин милион. Работната седмица е намалена до 30 работни часа и Renault регистрира първата си голяма загуба. Въпреки това, компанията произвежда рекорден брой автомобили 61,126.

Juvaquatre е първият малък автомобил на Renault, построен в отговор на всеизвестния Volkswagen, Peugeot 202 и Fiat 500. През 1937 година този автомобил предлага самоносеща каросерия, независимо окачване на предните колела, две врати и хидравлични спирачки.

В навечерието на втората световна война, Луи Рено обявява пълен неутралитет и не бърза с преминаването от автомобилно към военно производство. За съжаление това му изиграва лоша шега и се получава така, че скоро след започването на войната заводите му попадат в немски ръце. Следват бомбардировки над базите, които разрушават голяма част от собствеността на компанията. Когато Франция е освободена, Луи Рено е обвинен в предателство към държавата и е затворен. Месец по-късно той умира в клиника в Париж. На кормилото на компанията застава Pierre Lefaucheux, поставен от държавата, след като Renault е присвоена под предтекст, че е инструмент на врага.

Renault трактор
Renault 40CV
Renault камион
Renault Juvaquatre
Pierre Lefaucheux


   Начало  |  Модели  |  Сигурност  |  История  |  Новини
  

Copyright © 2006 Trayana Auto Ltd. All rights reserved. Design & coding by AV Studio Design