За нас  |  Контакти  |  Карта на сайта    
Renault Logotype Trayana Logotype
   Начало  |  Модели  |  Сигурност  |  История  |  Новини

    Начало > История

1898 - 1918
1919 - 1945
1946 - 1975
1976 - 2006
Формула 1
1898 - 1918

Историята на "Renault" започва на 24 Декември 1898 година, когато 20-годишния Луи Рено изкарва на показ своето изобретение "Voiturette". Докато се наслаждава на коледната вечер в приятна компания, той влиза в спор със своите приятели. Младия Луи се обзаложил, че неговият автомобил ще покори улица с наклон от около 13% (Rue Lepic в Montmarte). Не само че спечелил този облог, но също така спечелил и първите си 12 поръчки. Така се ражда "Renault".

Освен с безпрецедентната си коледна демонстрация, "Voiturette" се слави с още нещо - това бил първия автомобил със скоростна кутия. "Direct drive" е патентното наименование, с което Луи Рено регистрира изобретението. Двамата по-големи братя, Марсел и Фернанд, основават фирмата "Renault brothers" през 1899 година със скромен капитал. Компанията става известна със своите победи в междуградските състезания, Париж-Берлин и Париж-Виена. Съвсем скоро след създаването й, фирмата предлага няколко различни модела автомобили, както и един от първите салони. През 1902 година Луи Рено създава четирицилиндров бензинов двигател, който произвеждал 24 к.с. мощност, а малко по-късно патентова и първото турбо.

На следващата година, в едно от състезанията умира Марсел Рено. Това принуждава Луи да се откаже от личното участие в надпреварите и да остави работата в ръцете на професионални състезатели.

През 1905 година компанията получава първата си голяма поръчка - 250 таксита. Компанията преминава към масово производство и се превръща във водещ производител на автомобили във Франция.

Четири години по-късно и Фернанд умира след тежко и продължително боледуване. Предварително придобил частта от фирмата на покойния си брат, Луи остава сам на кормилото на компанията.

Въпреки нещастното развитие на нещата, младият конструктор бил пълен с идеи. Двигателите му стават по-мощни и по-здрави, и той пуска в производство големи автомобили, бусове и генератори. Това обаче не е достатъчно за Луи и малко след това той започва да се занимава със самолети, бележейки успех след успех в това начинание. Когато започва първата световна война, той конструира първия лек танк - FT17. Това събитие предопределя до известна степен изхода на войната и след 1918 година, Луи Рено се превръща в световно признат конструктор.
Първата 'Voiturette'
Състезатението Париж-Мадрид
Първите таксита
Renault FT17


   Начало  |  Модели  |  Сигурност  |  История  |  Новини
  

Copyright © 2006 Trayana Auto Ltd. All rights reserved. Design & coding by AV Studio Design